Onderstaande column schreef ik als gastcolumnist voor Today I meet (toen sinds 1 maand inwoner van Amsterdam).

“Geef me de rust te accepteren wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen & de wijsheid om het verschil te weten.”

Mijn leven is sinds een maand flink veranderd omdat mijn man en ik van het platteland naar de hoofdstad zijn verhuisd. Toen wij 10 maanden geleden ons huis te koop aanboden, hadden we geen idee van een Penthouse in Amsterdam. Nu schrijf ik een column aan een houten designtafel in een prachtig thuiskantoor met rondom uitzicht op 020.

De voorbereidingen van deze verhuizing bestonden niet alleen uit plannen maken maar ook uit flinke klus- & verbouwingswerkzaamheden. Nadat ons oude huis in Beneden-Leeuwen verkoopklaar was gemaakt, volgde een periode van gemengde gevoelens en onzekerheden. Het echte besef van een andere woonruimte zoeken, kwam pas toen we het voorlopig koopcontract tekenden.

Als onervaren provincialen zijn wij aan de zoektocht begonnen. Een paar maanden later prijs ik mezelf een heel gelukkig mens. De eerste stappen naar ons doel zijn verwezenlijkt. Het uiteindelijke doel in de hoofdstad is een nieuw te bouwen watervilla naar eigen ontwerp. Dat huis wordt de perfecte combinatie van bouwkunde-m.a.n. en interieurontwerp-v.r.o.u.w. Voorlopig genieten we volop van onze “9-hoog bovenop en rondom woning.”

Het stadse leven voelt aan als een avontuurlijke comfortabele jas. Mijn luxe auto heb ik ingeruild voor een stoere stadsfiets #diensfiets. Instagram & Facebook wordt gevuld met #iamsterspam. Voor de geboren en getogen Veenendaalse boerenmeid gaat een wereld open in de grote stad.

Ik voel, beleef en proef elke dag weer meer en anders. De dagelijkse fietstocht is een dinieminievakantie. Niet met Google Maps, maar lekker op mijn gevoel de buurten verkennen. En wat is er veel te ontdekken: terrasjes, toeristen, trekpleisters, ’t houdt niet op. Mijn vrijetijdsagenda is een kleurrijk geheel van festivalbezoeken & Vondelpark picknicks.

Op iedere hoek van de straat vind ik inspiratie voor mezelf & mijn bedrijf. In mijn hoofd heb ik weer ruimte voor wilde plannen. De “het-maakt-niets-uit-wie-je-bent” cultuur in Amsterdam is een verademing. Ook het aanbod van specialistische winkels is een walhalla voor mij. Als kookliefhebber bezoek ik Turkse bakkers, slagerijen en struin ik versmarkten af.

M.a.n. beleeft ook heerlijk mee en voelt zich als een vis in de Amstel. Hij zoekt verder naar huisvesting want ons prachtige Penthouse is (helaas) tijdelijk. Terwijl zijn vaarbewijs demonstratief op het nachtkastje ligt, gaat hij op sloepjesjacht.

Of ik iets van het Platteland mis? Tot nu toe nog niets. En als dat gemis komt, ga ik even terug voor een snuifje gier of gras. Om daarna weer met gierende banden terug te gaan naar het fijnstof. Ik wens jullie allen een heerlijke (na)zomer!                      

-augustus 2017-