Het avontuur begint al bij het verzamelen van het voedsel en het inventariseren van de drankvoorraad. Wat gaan we meenemen naar de boot? Eten we op het water of gaan we voor een restaurant? Als de spullen zijn gepakt, de weersvoorspellingen nog eens extra zijn nagekeken, gaan soulmate en ik lichtelijk opgewonden naar de Jachthaven.

Deze veilige opbergplaats voor onze sloep, is ons tweede thuis geworden. Inmiddels kennen we al een aantal leden die allemaal hetzelfde vrijetijdsdoel hebben: “genieten in en op het water.” Zodra we ons mooie vaartuig, gedoopt “Vriendinie” in het vizier hebben, begint de vaarpret. De kap gaat eraf, de koelkast wordt gevuld en de kapitein checkt nog even de motor. Zodra de Vriendinie het bekende pruttelgeluid laat horen, is de vrijheid op het water aan.

Afhankelijk van de vaartijd, gaan we binnen of buiten de stad. Elke route heeft haar charme. Wanneer we mensen aan boord hebben, wordt ’t meestal rondje grachten. En wat is Amsterdam prachtig vanaf het water. Het verveelt nooit om door de stad te varen. Ik vergelijk het varen door de stad met een levend schilderij. Elke keer is de stad anders gekleurd, ruikt de stad anders en varen we door een andere dynamiek. Wat een heerlijke investering is onze sloep!

Omdat de gevels en de huizen vanaf het water zo mooi zichtbaar zijn, ben ik begonnen om mooie gevels vast te leggen. Op Instagram post ik deze prachtige bouwwerken onder de naam #gevelparel.

Zijn ze mooi of zijn ze mooi?

De mede kapiteins en matrozen van de andere vaartuigen dan de Vriendinie zijn ook allemaal even vriendelijk en behulpzaam. Het is een ongeschreven regel op het water dat je elkaar altijd helpt, indien nodig. De Vriendinie heeft haar sleepdienst meerdere keren bewezen (andersom trouwens ook).

De tijd is totaal niet belangrijk als je vaart. Je bent afhankelijk van het weer, van de drukte op het water en van de sluistijden. Hoe go with the flow wil je ’t hebben? Wat hebben we trouwens een fantastisch vaarseizoen achter de rug in 2018! We zijn eind maart begonnen en begin september hebben we de Vriendinie voor ’t laatst toegedekt.