Coronavrij online !

Coronavrij online !

Ook in coronatijd loggen wekelijks Carpe-Dien fans in voor een Zoom-NT2-feestje online!
Want we laten ons niet door een virus uit het veld slaan. De basisingrediënten van mijn trainingen zijn:
-plezier,
-veilige leeromgeving,
-activerende werkvormen,
-we lachen niet om elkaar maar met elkaar.

Tijdens mijn Zoomlessen pas ik ook zelfstandig en samenwerkend leren toe. Ik verdeel mijn cursisten in breakout rooms
(groepjes van twee) en zo leren ze van en met elkaar. Ik daag ze uit om niet alleen tijdens de lessen maar ook daarbuiten
Nederlands te spreken. Wanneer de cursisten zichzelf motiveren om ook buitenschools de vreemde
taal toe te passen, zijn mijn lessen geslaagd. En mijn taak is om de code te kraken en de motivatieknop aan te zetten.

Deze code kan ik alleen kraken in een veilige leeromgeving. Want leren moet vooral leuk zijn; zowel tijdens de fysieke lessen als online!

Dien van Berkel | Amsterdam

Lina en Samuel lekker aan ‘t werk!

Lina en Samuel lekker aan ‘t werk!

Vrijdag 13 september 2019 kreeg ik een verjaardagscadeau van Lina en Samuel uit Colombia. Dat cadeau bestond uit een wekelijkse NT2 moeder-kindbegeleiding. Wat hebben we leuke leermomenten beleefd! De moeder-kindbegeleiding werkt dubbelop. Omdat kinderen een vreemde taal ook vooral ‘spelenderwijs’ verwerven, kan het kind de moeder helpen in plaats van andersom. Hoe mooi is dat?

Inmiddels heeft Samuel de Nederlandse taal al onder de knie en Lina volgt mijn wekelijkse groepslessen bij de Nautilus Flevohof. Het is voor mij heel fijn om de ouders van de basisschool te begeleiden. Ik heb veel contact met de docenten van de kinderen. Zo houden we de lijnen lekker kort en kunnen we zowel de kinderen als de ouders goed helpen. Ik geef ook regelmatig spelletjes mee als huiswerk om het Nederlandse taalcontact tussen ouder en kind te bevorderen.

Lina gaat uiteindelijk voor het NT2 Staatsexamen en wil als Verpleegkundige gaan werken. Ik feliciteer de toekomstige patiënten die door Lina verzorgd gaan worden!

Hier schrijft een gelukkige Dien uit Amsterdam (23 maart 2020).

Samara oefent voor haar Staatsexamen NT2

Samara oefent voor haar Staatsexamen NT2

Samara wil haar werk als psycholoog ook in Nederland voortzetten. Ze moet daarvoor het Staatsexamen NT2 halen en is nu druk aan het oefenen.

Ik had Samara de opdracht gegeven om een stukje tekst te schrijven over haar dochter Bia. Ze mocht dat met behulp van het woordenboek, zelfstandig uitvoeren. Daarna had ze de schrijfoefening naar een spreekoefening omgezet. Tijdens de spreekoefening probeerde ze de tekst uit haar hoofd te reproduceren. Het ging nog niet helemaal foutloos, maar door veel te oefenen raakte Samara gewend aan de tekst.

Bij het aanleren van een vreemde taal is het uiteindelijk de bedoeling dat de woorden geautomatiseerd in ons brein komen. Het automatiseren van tekst betekent dat we niet meer over de woorden hoeven na te denken.

Ik vond het fijn om deze mooie Braziliaanse jongedame te mogen begeleiden en ik hoop dat Samara snel in Nederland aan de slag kan!

Amsterdam, 17 maart 2020

Zonder concrete doelstellingen blijft een voornemen alleen een voornemen

Zonder concrete doelstellingen blijft een voornemen alleen een voornemen

Vanochtend heb ik met mijn cursisten de leerdoelen besproken. Want zonder concrete doelstellingen blijft een voornemen alleen een voornemen. En mijn rol is o.a. om de ‘voornemenknop’ om te zetten naar de ‘realistische doelenknop’. Of eigenlijk….ik wijs de leergierigen erop dat deze knop bestaat en zij mogen ‘em zelf aanzetten.

Mijn grootste uitdaging is om nog niet ontdekte knoppen of vastgeroeste knoppen te laten veranderen in doelenknoppen. Vanochtend zei een cursist tegen mij: ‘Dinie, ik wil inburgeren. Ik wil niet stoppen en jij mag ook niet stoppen!’ Nou, ik stop zeker niet (begin pas net een beetje op stoom te komen). Kijk, en vanwege deze succesmomenten doe ik het werk dat ik doe.

Kleine stapjes zijn ook groeimomenten en deze doen minder pijn dan een flinke groeistuip. Het vergt wel wat meer geduld van Dien (en dat is niet echt mijn ding…geduld). Dus op deze manier leer ik weer van mijn mooie cursisten!

Groeis & Bloeis van Dien!
Amsterdam, donderdag 6 februari 2020